Park Ve Bahçe Heykeli

0 Comments
Park Heykeli

Park ve bahçe heykeli türleri, özellikle park ve bahçelere güzellik katan yapılardır. Sokak aralarına da, uygulanabilirler. Bu heykeller konuldukları yerlerde direk dikkat çekerler. Özellikle halka mesaj veren yapısı ile bu heykeller, belediyeler ve yerel yöneticiler tarafından özellikle seçilirler.

Önemli İnsanlardan Yapılır

Park ve bahçe heykeli genellikle, çizgi filim karakterlerinden yada tarihe damgasını vurmuş önemli insanlardan oluşur. Kimi zaman bu heykellere bir parkın köşesinde tarihe damga vurmuş siyasetçi yada devlet adamının anıtsal heykeline de denk gelebiliriz.

Bu heykeller karşımıza büst olarak da çıkabilir. Türkiye’de özellikle büyük illerin parklarında tarihe damgasını vurmuş siyasetçi yada devlet adamlarının heykelleri özellikle yer almaktadır.

Genellikle ismi verilen parklarda yer alan heykel yada büst şeklindeki önemli isimler, Mustafa Kemal Atatürk, Bülent Ecevit, İsmet İnönü, Fatih Sultan Mehmet, Zübeyde Hanım, Osmangazi, Diyojen, Nazım Hikmet, Alparslan Türkeş, Ömer Halisdemir, Uğur Mumcu, Adnan Kahveci, Süleyman Demirel, Adnan Menderes, Namık Kemal, Aşık Veysel, Nene Hatun gibi tarihe damgasını vurmuş isimlerdir.

Yöresel Değerler

Bahçelerde ise genellikle çizgi filim karakterleri yöresel değerler ve hayvan figürleri karşımıza çıkar.

Şirinler karakterleri şirin baba, gargamel, keloğlan, nasrettin hoca, beyaz atlı prens, çakmaktaş ailesi, heidi, inek, kedi, köpek, kuş, at, karınca, dinazor, kaplumbağa gibi çizgi filim ve hayvan çeşitlerinin yanı sıra, çayda çıra, üzüm, kiraz, semaver, armut, elma gibi röresel değerlerin heykelleri park ve bahçelerde görülmektedir.

Çizgi filim karakterleri ve hayvan heykelleri, diğer heykellerden daha faklı olarak renklendirilmiş bir vaziyette, genelde masal parklarına uygulanır.

Tarih Öncesi Çağlarda eve ait bahçeler ve kutsal bahçeler hakim olan bahçe tipleriydi. Kutsal göller ve kutsal korular boyunca, tanrı ve kral heykelleri tapınak kompleksine yerleştirilirdi.

Yunan evlerine ait bahçelere heykel konulup konulmadığı bilinmemektedir, ama  Roma’lılar pek çok heykeli İtalya’ya götürdüler ve onları bahçelere süs türünden yerleştirdiler.

Roma İmparatorluğu Hıristiyanlığı kabul ettiğinde park bahçe heykelleri, dinsizliğin bir ifadesi olarak görüldüler ve gözden uzaklaştırıldılar.

Park ve bahçe Heykeli
Park ve bahçe Heykeli
Park ve bahçe Heykeli
Park ve bahçe Heykeli

Rönesans döneminde, bu ayni heykeller toprak kazılarak yeryüzüne çıkartıldılar ve bahçelere yeniden yerleştirildiler.

Heykeller o zaman, sanatın bir çehresi olarak görüldüler. Bu vesileyle, bahçelerde sanat çalışmalarının gösterim yeri haline geldiler.

Ayyıldız heykel ve sanat atölyesinde, her türlü masal parkı, oyun parkı, oyun gurubu ve sanat parkı heykellerini yaptırabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir